Ga direct naar hoofdinhoud
Activiteiten

Open Monumentendagen

13 september t/m 14 september

Thema-weekendRondleidingen/routes
Straatnaambord van de Lange Sint Agnietenstraat in Leiden

Open Monumentendagen; geschiedenis, ziekte en gezondheid in architectuur

Het gebouw -opgericht in 1400- waarin we nu de verhalen van onze bijzondere wetenschappelijke en medische collectie vertellen, heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. Tijdens deze Open Monumentendagen vertellen we je over de verschillende functies die het gebouw heeft gehad, en wat je daar nu nog van kan zien.

13 september t/m 14 september
Rijksmuseum Boerhaave
Voor volwassenen

Het gebouw -opgericht in 1400- waarin we nu de verhalen van onze bijzondere wetenschappelijke en medische collectie vertellen, heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. Vanaf 1991 bevindt zich hier het museum, maar daarvoor was het gebouw een gasthuis. Het Caeciliagasthuis -een complex van gebouwen in een vierkant rond een binnenplaats- was een ziekenhuis voor de armen van Leiden. Nog eerder, in de late middeleeuwen, kende men het gebouw als het Sint Caeciliaklooster. Tussendoor functioneerde het nog als werkhuis, opslag, dolhuis en nog veel meer.

Speciale instaprondleidingen

Tijdens deze Open Monumentendagen kan je speciale rondleidingen volgen die ingaan op de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Van klooster, medische faculteit, werkhuis, magazijn, dolhuis, ziekenhuis, school, gasthuis, studentenwoningen tot museum. Wat is daar nu allemaal nog van te zien? De rondleidingen vertrekken bij de entree van het museum en duren ongeveer 45 minuten. Ze starten op beide dagen om 11.00, 12.30 en 13.00 uur.

Herman Boerhaave in het museum

Ons museum is vernoemd naar arts en wetenschapper Herman Boerhaave (1668-1738). Net als ons gebouw, was hij bijzonder veelzijdig. Arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, een echte duizendpoot. Hier lees je meer over Herman Boerhaave. In het museum zelf vind je een speciale Boerhaave-route met objecten, schilderijen en informatieborden. Je haalt de hand-out bij de kassa.

Vooroorlogs TBC-huisje

Jaren geleden schonk een particuliere eigenaar een vooroorlogs TBC-huisje aan ons museum, hij gebruikte het als schuurtje in zijn tuin. Het vernuftige bouwwerk herinnert aan de periode 1920-1930, toen Nederland op grote schaal met tuberculose (TBC) werd geconfronteerd. Nu is het huisje, opgeknapt en wel, te zien in de binnentuin van het museum. Lees er hier meer over.

Praktische informatie

Wanneer: Op zaterdag 13 en zondag 14 september. Het museum is beide dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. De speciale rondleidingen zijn (op beide dagen) om 11.00, 12.30 en 13.00 uur.

Voor wie: de Nederlandstalige rondleidingen zijn interessant voor bezoekers vanaf 16 jaar oud.

Kosten: deelname aan de rondleidingen en ook de entree tot het museum is dit weekend geheel gratis.

Aanmelden: Vooraf aanmelden voor de rondleidingen is niet mogelijk.

Bekijk een relevante lezing

Interesse in gebouwen en wetenschap in Leiden? Hier wat leuke tips voor het bekijken van de livestreams van lezingen die eerder in het museum gehouden werden.

  • Cor Smit en Jorrit Smit over het Leiden Bio Science Park
    • Bekijk de lezing hier
  • Willem Otterspeer over Leidse Universitaire collecties
    • Bekijk de lezing hier
  • Pieter Slaman over Universitaire architectuur in Leiden
    • Bekijk de lezing hier